9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 0:43
No menu items!

Câte milioane de euro a dat Autoritatea Electorală pe softuri, an de an

spot_img

buletin vot_SZ

Autoritatea Electorală Permanentă cumpără softuri pentru alegeri la fiecare scrutin, indiferent că vorbim de alegeri locale, parlamentare sau europene. Sumele sunt de ordinul milioanelor de lei, alocate, de fiecare dată, prin negociere direct anumitor firme. Reprezentanții AEP spun, în fiecare an, că Guvernul aprobă prea târziu sumele necesare și acesta este motivul pentru care nu se mai poate face licitație publică sau să se posteze un anunț de participare.

Și pentru alegerile pentru Parlamentul European din mai anul acesta, AEP mai cumpără niște servicii IT, de aproape 1 milion de euro. Întrebat de jurnaliști de ce este nevoie de o nouă aplicație, din moment ce, în 2009, s-au alocat bani tocmai pentru un astfel de sistem, președintele AEP, Marian Muhuleț, a declarat că sistemul de numărare a voturilor este bun, dar are nevoie de mici ajustări. Care nu sunt atât de mici, dacă observăm că suma alocată în 2014 este cu o treime mai mare decât cea dată în 2009, când s-a cumpărat sistemul.

„Nu e doar un soft, e un pachet de servicii de asistenţă informatică în care există şi un program pentru centralizarea rezultatelor alegerilor. Printre altele, a scăzut numărul de mandate de la 33 la 32 şi atunci noul program trebuie să ne spună la final cine sunt cei 32 de candidaţi care intră în Parlamentul European. În plus, noi nu ne putem asuma cum funcţionează acest program şi nici instalarea lui”, a declarat Marian Muhuleţ pentru mediafax.ro.

Președintele Autorității Electorale Permanente a mai adăugat că firma care va câștiga acest contract trebuie să își mai asume și asistența tehnică pe care nici o instituție publică nu și-o poate asuma.

„Dacă, Doamne fereşte, în noaptea alegerilor se întâmplă să apară vreo proastă funcţionare, în 30 de minute ei sunt obligaţi să intervină şi să remedieze. De aceea e un pachet de servicii, servicii de verificare a votului multiplu după ce se închid urnele, adică angajarea unui operator care în seara respectivă preia listele, le scanează şi le compară”, a mai explicat Marian Muhuleţ.

În această sumă nu intră şi estimările de prezenţă la vot pe care le va realiza Institutul Naţional de Statistică. Preşedinţii secţiilor de votare dintr-un eşantion stabilit primesc câte un telefon mobil de la STS şi transmit periodic datele prin SMS.

Contractele anterioare ale AEP pentru softuri și servicii IT:

2007 (alegeri Parlamentul European) – 10.000.000 lei

2008 (alegeri locale) – 2.535.672 lei

2008 (alegeri Parlamentul European) – 5.822.080 lei

2009 (alegeri prezidențiale) – 5.361.593 lei

2009 (alegeri Parlamentul European) – 3.716.377 lei

e-licitatie

Marilena Nedelcu