6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 5:51
No menu items!

Cât costă „creșterea” unui spion în România

spot_img

SIE_SZ

Un fost angajat al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) se luptă, de un an, pentru micşorarea sumei pe care fostul angajator i-o cere pentru „şcolarizare”. Ofiţerul a părăsit sistemul înainte de încheierea contractului pe 10 ani. Spionul rezervist susţine că metodele de calcul ale economiştilor din SIE n-ar reflecta cheltuielile reale, ci o rotunjire matematică a sumei publicate în Buletinul Informativ al Armatei, adică vreo 7.300 de euro pentru cinci ani de pregătire la Academia Tehnică Militară.

Un proces mai puţin obişnuit să desfăşoară în acestele zile la Curtea de Apel Bucureşti. Un bucureştean care a activat aproape 10 ani în Serviciul de Informaţii Externe îi cere instituţiei să recalculeze suma pe care fostul angajator i-a cerut să i-o restituite sub formă de „cheltuieli cu pregătirea”, după ce a demisionat, alături de mai mulţi colegi, în martie 2013.

Mircea Mihai C. a urmat în perioada 2002-2007 cursurile Academiei Tehnice Militare, după care a fost „agajat să îndeplinească funcţia de ofiţer activ timp ce cel puţin 10 ani în unitatea militară”. Bucureşteanul susţine că a demisionat din motive personale, trecând în rezervă la 22 martie 2013.

„Pe 15 aprilie 2013 am fost contactat telefonic pentru a fi informat că prin demisia mea am păgubit instituţia şi datorez banii de şcolarizare. Am fost chemat pentru o întâlnire la colţ de stradă să semnez un angajament de plată”, susţine rezervistul în acţiunea depusă în instanţă. A doua zi după ce a refuzat întâlnirea conspirată, ofiţerul a primit o adresă cu anexa de calcul care arăta că datorează 18.011,52 lei. Bărbatul a contestat metoda de imputare, aşa că pe 9 mai 2013 a fost chemat pentru ascultare, explicaţii şi declaraţii la sediul SIE din Șoseaua Bucureşti-Ploieşti, unde s-a prezentat la 8.30 dimineaţa însoţit de avocat. Prezenţa avocatului a fost văzută ca „un abuz de drept al petentului, în sensul că acesta şi-a exercitat dreptul la apărare cu rea-credinţă”, după cum reiese dintr-un alt document SIE. Fiindu-i refuzat accesul în Comisia de jurisdicţie a imputaţilor, rezervistul a trimis prin poştă o notă explicativă cu confirmare de primire, dar care a fost ridicată după ce i-a fost stabilită decizia de imputare. În 14 iunie 2013, Comisia specială i-a admis în parte contestaţia, scăzându-i la 14.586 lei datoria, SIE susţinând că nu este nevoie de înscrisuri justificative, pentru că ele se găsesc la Academia Tehnică Militară. Ofiţerul susţin că tocmai din aceste motive, banii de şcolarizare ar trebui să-i restituie MApN, din bugetul căruia au fost plătite din 2002 până în 2007 solda, echipamentul sau tichetele de transport pe care nu le-a primit efectiv vreodată.

Secţia de Contencios Adminstrativ al Curţii de Apel Bucureşti urmează să stabilească în cele din urmă dacă SIE trebuie să actualizeze sumele, aşa cum cere rezervistul, cu indicele de inflaţiei, să scadă hrana pentru 22 de luni (întrucât nu a fost încazarmat), echipamentul şi tichetele de transport pe care nu le-a primit în realitate.

Cheltuieli şcolarizare actualizate pentru ofiţerul SIE

  • ·drepturi băneşti – 10.000 lei
  • ·hrană – 21,163,44 lei
  • ·transport – 534,1 lei
  • ·echipament –  8,846 lei
  • ·2,067 zile petrecute la Academia Tenhică Milizară – a fost angajat 3,653 zile şi are 1,586 de zile nelucrate.

Primul termen al procesului este în 28 martie.

Mihaela Chiper