7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:58
No menu items!

Candidaţii PDL şi UNPR pentru CNA, aviz negativ UPDATE

spot_img

Opt candidaţi aflaţi în cursa pentru posturile de membri în cadrul CN A au fost audiaţi marţi de senatorii şi deputaţii Comisiilor de cultură. Candidații  propuși de PDL și UNPR pentru funcția de membru titular în CNA, Ioan Onisei, respectiv Avram Crăciun au primit  aviz  negativ.

Cei opt titulari propuşi au fost: Ioan Onisei (PDL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Guberant şi Răsvan Popescu (PSD), Viorel Vasile Buda (PNL), Crăciun Avram (UNPR), Florin Gabrea (Preşedinţie), Laura Corina Georgescu (Guvern). Supleanţii propuşi sunt Gheorghe Bălăşoiu (PSD), Marius Cristian Iuraşcu (PDL), Orsolya Eva Borsos (UDMR), Marius Valeriu Deacă (Preşedinţie), Alexandru Ion Giboi (Guvern), Nicoleta Ioana Nicolae (PNL). În cazul a şase dintre cei 11 membri CNA – Răsvan Popescu (preşedinte), Lorand Turos, Ioan Onisei, Constantin Duţu, Mircea Valeriu Deacă şi Gelu Trandafir – mandatele expiră pe 19 decembrie.

Democrat-liberalii au părăsit sala

Senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru a declarat că nu este de acord cu lista de propuneri  primită în timpul şedinţei. „Se încearcă la CNA reeditarea situaţiei din CA al SRTV”, a spus Radu F. Alexandru, care a precizat că parlamentarii PDL nu au participat la votul din comisie. „În ședința reunită a grupurilor s-a hotărât ieri, legat de configurația CNA, ca fiecare grup să aibă o candidatură. Când am intrat azi în sală, am fost la fel de surprins ca și președintele comisiei de cultură dl Sergiu Nicolăescu, ne-am trezit cu o listă înaintată în ultima clipă îm care decizia comună a Birourilor Permanente reunite a fost încălcată și PSD a înaintat două propuneri. La fel de surprins a fost și  Răsvan Popescu, care știa că trebuie propus de PNL, și nicidecum de PSD.

Am cerut o pauză de consultări pentru a se lua legătura cu liderii de grup, colegii din USL, UDMR și UNPR au refuzat, motiv pentru care reprezentanții PDL nu participă la vot și vom vedea dacă avem temei, susținere legală, pentru a contesta decizia care urmează să fie luată în plen la Curtea Constituțională. Într-un fel, se repetă la indigo situația de la CA al TVR, atunci reprezentanții PDL au fost eliminați în totalitate, acum se încearcă o totală dezechilibrare a componenței CNA, instituție paralizată de partizanatul politic al unor oameni”, a mai motivat Radu F. Alexandru. El a fost contrazis de senatorul PSD Georgică Severin care a explicat că paralela TVR-CNA nu e reală şi că în CNA propunerile se fac de către cele două Camere şi nu de către partidele politice. Candidaţii CNA trebuie să fie validaţi de plenul celor două Camere ale Parlamentului. (C.C)

foto: mediafax

UPDATE: Numirea membrilor şi a preşedintelui CNA, amânată

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a anunţat, marţi, la începutul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, că numirea unor membri şi a preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului va fi amânată pentru o viitoare şedinţă comună a Parlamentului. Şedinţa comună a celor două Camere a început, având pe ordinea de zi numirea membrilor Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi numirea preşedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.