17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 16:02
No menu items!

Camelia Bogdan vrea înapoi în magistratură. Procesul cu CSM începe pe 4 decembrie la Curtea Supremă

spot_img

Magistrații Curții Supreme au admis, luni, recursul Cameliei Bogdan și pe cel al Asociației Forumul Judecătorilor din România la decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 8 februarie anul acesta, prin care Bogdan a fost exclusă din magistratură.

Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 4 decembrie.

„Respinge, ca nefondate, următoarele excepţii invocate de intimata intervenientă Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), prin avocat Adrian Toni Neacşu : excepţia lipsei calităţii de reprezentant, cu privire la reprezentanţii convenţionali ai recurentei judecător Bogdan Camelia; excepţia nulităţii motivelor de recurs redactate în completare de avocat Mădălin Irinel Niculeasa, pentru recurenta judecător Bogdan Camelia. Admite în principiu recursurile declarate de BOGDAN CAMELIA şi ASOCIAŢIA FORUMUL JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Fixează termen de judecată a recursurilor la data de 4 decembrie 2017, cu citarea părţilor. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 noiembrie 2017”, se arată în minuta publicată luni de Înalta Curte de Casație și Justiție.

CSM a decis, pe 8 februarie, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a pronunțat sentința în dosarul „Telepatia”, privind privatizarea ICA. Decizia a fost luată de Secția pentru judecători în materie desciplinară, care a admis astfel, acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare și, totodată, cererile de intervenție formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) și Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Secția pentru judecători a CSM și-a întemeiat hotărârea pe articolul 100, litera e), din Legea 303/2004, iar acțiunea disciplinară se referea la articolul 99, litera b) – „Constituie abateri disciplinare intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”.

Raluca Dan