Călin Popescu Tăriceanu, la reuniunea șefilor de parlamente din UE

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, participă joi şi vineri, la Roma, la Conferinţa extraordinară a preşedinţilor Parlamentelor statelor Uniunii Europene, eveniment care marchează cea de-a 60-a aniversare a semnării Tratatelor fondatoare ale Comunităţii Europene. 

Potrivit unui comunicat al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut o alocuţiune referitoare la viitorul şi unitatea Europei, a pledat pentru o Uniune mai puternică şi mai integrată, mai aproape de cetăţenii săi, mai bine pregătită pentru a face faţă provocărilor viitoare.

El a subliniat „importanţa crucială a egalităţii depline a statelor membre, cu implicarea necondiţionată a tuturor actorilor în procesul decizional în vederea reapropierii cetăţenilor de valorile europene”. „Domnia sa atinge subiectul Europei în două viteze, menţionând faptul că din punct de vedere al solidarităţii şi congruenţei România nu va susţine acest concept întrucât generează segregări suplimentare într-o Europă deja divizată. România susţine eforturile în direcţia unei comunităţi politice europene bazate pe libertate egală între membrii săi şi nu încurajează ideea unei comunităţi formale care are la bază doar o arhitectura instituţională comună”, se menţionează în comunicatul citat. 

Conferinţa oferă oportunitatea unei reflecţii generale asupra progreselor înregistrate de Uniunea Europeană, asupra principiilor şi a valorilor care stau la baza acţiunilor comune ale statelor membre UE, permiţând extragerea unui bilanţ al rezultatelor obţinute până în prezent şi un schimb de idei privind temele cheie pentru viitorul Europei, precizează sursa citată. 

Totodată, evenimentul aniversar este un prilej pentru reconfirmarea dorinţei de unitate a Uniunii Europene pe baza valorilor şi principiilor fundamentale europene. 

La reuniune au luat cuvântul, printre alţii, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Franz Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU