Bulgarii ar putea vota online

Parlamentul de la Sofia dezbate introducerea votului online, ca urmare a referendumului din luna octombrie a anului trecut ccare a arătat că există un sprijin puternic în rândul populației pentru o astfel de măsură.

Comisia juridică din Parlamentul Bulgariei a dat, marți, aviz favorabil unui proiect de lege referitor la votul online, care prevede însă că acesta va fi introdus numai dacă sunt garantate prin lege caracterul său secret, controlul civic asupra procesului electoral și securitatea sistemelor informatice. Plenul Parlamentul va fi cel care va trebui acum să discute și să decidă în legătură cu introducerea votului online.

La referendumul de la 25 octombrie 2015, când aproape trei sferturi din cei prezenți la urne și-au exprimat susținerea pentru această propunere, a fost comis un atac cibernetic asupra unor site-uri electorale și guvernamentale bulgare. Oponenții măsurii au spus că atacul a fost un avertisment că votul online ar putea produce unele probleme și că rezultatul scrutinului poate fi ușor manipulat de hackeri.

Totuși, Danail Kirilov, președintele Comisiei Juridice și reprezentant al partidul de guvernământ GERB, a declarat marți că această metodă de vot ar reduce riscul de fraudă și că numărul buletinelor de vot nule ar scădea semnificativ.

Nu a fost stabilită încă data pentru dezbaterea din Parlament, însă, conform legislației, aleșii trebui să organizeze un vot asupra propunerii până la sfârșitul lunii ianuarie, când expiră termenul limită de trei luni de la desfășurarea referendumului.

Rezultatul referendumului nu are caracter obligatoriu pentru parlamentari, în contextul în care prezența la vot a fost mai mică decât la ultimele alegerile, însă a depășit pragul de 20%, ceea ce face ca aleșii să fie nevoiți să ia în considerare scrutinul și să supună la vot propunerea.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU