11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 7:19
No menu items!

Bucureștiul, a zecea capitală mondială cu risc seismic

spot_img

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că Bucureştiul este clasat ca fiind a zecea capitală, la nivel mondial, în termeni de risc seismic

Cutremur 77

Oprescu a susținut într-o declarație de presă că Bucureștiul este orașul cu cel mai înalt risc din România și totodată, capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa.

El a avertizat că nu vrea să creeze panică, dar situația reală a Capitalei este extrem de gravă, conform ultimelor studii. Astfel, sectoarele 1,2 și 3 sunt pe primele locuri în topul clădirilor cu risc seismic ridicat. Peste 750 de imobile din Capitală prezintă un astfel de risc, dar 184 dintre ele au risc ridicat de prăbușire.

Nu doar magnitudinea contează, ci și acest parametru al terenului pe care e construită fiecare clădire în parte. Realizați și dumneavoastră câtă diversitate există de la caz la caz, de la zonă la zonă, de la clădire la clădire. Fondul imobiliar existent în București trebuie analizat după mai multe considerente – perioada de construcție a clădirii, codul de proiectare, normele de execuție, tipologia arhitecturală, regimul de înălțime.

Sorin Oprescu, primarul Capitalei

Curtea de Conturi a stabilit, în raportul pe 2013, că în ritmul actual de reabilitare a clădirilor cu risc din București, ne mai trebuie 154 de ani să ajungem la finalizarea acestui obiectiv. Până la sfârșitul anului 2013, în București doar 16 imobile din calasa I risc seismic au fost finalizate. Adică un procent de 8,4% din totalul clădirilor de acest fel din Capitală.

Experţii au identificat și principalele cauze: concentrări de clădiri şi de populaţie incomparabile cu oricare alt oraş al României. Planul de dezvoltare urbană a municipiului Bucureşti, emis în 1935, recomanda centrul oraşului ca poziţie de amplasare pentru cele mai înalte clădiri din oraş şi acolo s-a construit atunci. S-a dovedit a fi o decizie greşită, mai spune edilul Capitalei.

S. Marinescu