27.4 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 20:26
No menu items!

Belgienii cer companiei Ford returnarea ajutoarelor de stat. Cum a procedat România într-un caz similar

spot_img

Ford BelgiaGuvernul regional flamand din Belgia va cere companiei Ford returnarea unor ajutoare în valoare 42,9 milioane de euro, după ce producătorul auto a anunțat oprirea producției la fabrica din Genk la sfârșitul anului 2014. Procedura de recuperare a banilor va fi lansată după operarea unor modificări legislative. Kris Peeters, premierul regiunii flamande, a afirmat că suma reprezintă ajutoare acordate din 2002 până în prezent, iar banii recuperați vor fi folosiți pentru redresarea economică a provinciei Limbourg. Închiderea fabricii Ford din Genk a fost decisă ca urmare a scăderii pieței auto din Europa. Această măsură va avea ca efect dispariția a 10.000 de locuri de muncă directe și indirecte.

În România, cel mai mare șoc economic de acest gen a fost plecarea companiei finlandeze Nokia de la Cluj, după ce a desfășurat activități de producție doar patru ani – între 2008 și 2012. Nokia a și-a mutat producția la Cluj în căutarea unor costuri de producție mai mici, închizând unitatea de producție de la Bochum, Germania. Pusă în fața unor proteste puternice din partea muncitorilor și statului german, Nokia a acceptat să plătească 200 de milioane de euro, pentru recompensarea și reintegrarea pe piața muncii a celor 2.300 de muncitori germani. După patru ani, când Nokia a descoperit că piața și costurile de producție fac nerentabilă continuarea producției la Cluj, nimeni nu a protestat – nici muncitori, nici autorități.

În momentul când se pregătea mutarea producției la Cluj, Consiliul Județean a pus la dispoziția companiei 90 de hectare de teren, în care au investit 15 milioane de euro Jucu pentru utilități sau infrastructură. Nokia a folosit doar 14 hectare, cu promisiunea că pentru restul terenului va atrage relocarea altor furnizori. Subcontractorii şi furnizorii anunțați nu şi-au mai făcut apariţia, iar Nokia și-a închis activitățile de producție, lăsând în urmă 2.000 de șomeri, fără să returneze cheltuielile publice efectuate. Autoritățile locale din Județul Cluj s-au resemnat cu ideea că infrastructura industrială va fi folosită de companiile DeLonghi şi Bosch, care urmează să înceapă activități de producție la Jucu. V.B.