12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 2:22
No menu items!

Bacteria E-coli, descoperită în produse lactate vândute în județul Argeș

spot_img

O cantitate de brânză proaspătă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli. Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Potrivit ministrului, inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dispus stoparea activității societății, după ce, în baza analizelor preliminare, bacteria E-coli a fost depistată în 20 de kilograme de brânză de vaci, comercializate într-un magazin din Curtea de Argeş.

“În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a explicat Achim Irimescu.

Și această carne era contaminată, potrivit inspectorilor ANSVSA.

Potrivit rezultatelor anchetei derulate până acum în cazul copiilor internați cu sindrom hemolitic-uremic cauzat de o tulpină a bacteriei E-coli, “dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău)”, se precizează într-un comunicat de presă al ANSVSA.

De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş („Lactate Brădet”).

„În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. Măsurile dispuse au fost următoarele: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru; dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate”, se mai precizează în comunicatul ANSVSA.

În acest moment, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală mai sunt internaţi cinci copii, cu sindrom hemolitic-uremic, cauzat de o tulpină a E-coli. Unul dintre aceștia este în stare gravă.

R.D.