Băsescu: Ponta a fost ofițer acoperit al SIE

Șeful statului a declarat că premierul a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă “o incompatibilitate”, potrivit vechii Constituţii

Basescu_Traian

Traian Băsescu a declarat, luni noaptea, la Realitatea TV, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE) în perioada 1997 şi 2001. Băsescu a susținut că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă “o ilegalitate constituţională”, “o incompatibilitate”, potrivit vechii Constituţii.

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE“, a anunţat Traian Băsescu, precizând că acest lucru arată şi “saltul lui Ponta”. “A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez“, a continuat Băsescu.

Anterior acestui anunţ, în aceeaşi emisiune, preşedintele spusese că nu se va termina campania electorală şi el va vorbi despre subiectul ofiţerului acoperit care este printre candidaţii la Preşedinţie, menţionând că “nu va fi un cost legal”. El spusese că îi va face acelui candidat un bine, de fapt. “O să îi fac unui candidat un bine, fără să prezint documente de la Servicii”, spusese Băsescu. El mai spusese că nu va face luni seară dezvăluirea.

“Am văzut ce s-a întâmplat, după afirmaţia mea că există un fost ofiţer acoperit. Doamne, ce campanie! Nu vorbesc de Meleşcanu, ce să spună? E ca între ei, aşa? Ce să spună? Am să îi fac un bine cu forţa, fără să folosesc documente de la Servicii, dar voi aduce argumente convingătoare”, spusese Băsescu.

În sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

Băsescu a mai declarat că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri.

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv.

La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi.

Traian Băsescu,
președintele României, la Realitatea TV

Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru“, a mai spus el.

NICIUN COMENTARIU