13.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 20:19
No menu items!

Avocat din Iași, fost executor judecătoresc, reținut de DNA

spot_img

dan_calin_pipernea

Avocatul ieșean Dan Călin Pipernea, fost executor judecătoresc, a fost reținut joi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași. Acesta urmează să fie prezentat magistraților Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

DNA a precizat, joi, într-un comunicat de presă că avocatul este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție, în formă continuată și spălare de bani, în legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție.

Procurorii arată că, anul trecut, inculpatul Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință și cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu, procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătorești, și astfel și-a însușit sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de aproximativ 244.000 lei.

Astfel, în contextul cererii de executare prin care instanța a stabilit că SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) SA Iași, în calitate de creditor trebuia să primească de la o firmă datornică suma de peste 227.000 lei, inculpatul Pipernea și-a însușit o parte din sumele virate de firma datornică, bani pe care ar fi trebuit să-i distribuie creditorului. În acest sens, în cadrul dosarului de executare, a întocmit documente care atestau, în mod nereal, că firma datornică nu-și îndeplinise obligația, că CET SA Iași a cerut reluarea executării silite, că s-au căutat bunuri urmăribile ale debitorului și că nu au fost găsite, fapt pentru care a încetat executarea silită.

Direcția Națională Anticorupție

În aceste condiții, executorul judecătoresc Dan Călin Pipernea, cu rea credință, și-a însușit suma de 118.000 lei din banii care i s-ar fi cuvenit CET SA Iași, mai subliniază anchetatorii.

Pe de altă parte – susțin procurorii – Pipernea a instrumentat abuziv, cu rea credință, dosarul de executare silită în cadrul căruia, la cererea creditorului SC Electrica Serv SRL Buftea, județul Ilfov, a executat silit obligația Unității Administrativ Teritoriale Județul Vaslui, cauzând prejudicii ambelor persoane juridice și obținând pentru sine sume de bani.

„În acest sens, pentru a induce în eroare părțile cu privire la actele de executare efectiv realizate și la cuantumul sumelor plătite, inculpatul a întocmit acte false, stabilind, în cuprinsul acestora, sume mult mai mari, pe care apoi le-a încasat în contul bancar. Ca urmare, Consiliul Județean Vaslui fost obligat să plătească în plus suma de 60.146,3177 lei, iar SC Electrica Serv SRL Buftea a fost prejudiciat cu suma de 65.710,08 lei, pe care inculpatul a omis să i-o elibereze”, se mai precizează în comunicatul de presă.

În aprilie, Dan Călin Pipernea a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru fapte similare.

R.D.