Avertismentul Franței pentru țările care refuză cotele obligatorii de refugiați

Președintele francez Francois Hollande a declarat duminică la Tanger că nicio țară europeană “nu poate fi scutită de obligația” primirii “refugiaților în cadrul dreptului de azil”, într-o conferință de presă la încheierea vizitei sale în Maroc, transmite AFP.

În legătură cu repartizarea “refugiaților în cadrul dreptului de azil, această repartizare trebuie să fie în toate țările europene, nimeni nu poate fi scutit de obligație sau atunci nu mai aparținem aceluiași întreg bazat pe valori și principii”, a spus Hollande.

Șeful statului francez s-a exprimat cu trei zile înaintea unui summit european extraordinar ce trebuie să decidă miercuri la Bruxelles repartizarea în solidaritate a 120.000 de refugiați în statele membre.

Hollande a amintit de asemenea că el “dorește împreună cu cancelarul (german) Angela Merkel ca acest mecanism (de repartizare) să fie obligatoriu”, dar unele țări “îl refuză”.

El a spus că a cerut ministrului său de interne Bernard Cazeneuve să apere acest mecanism la întâlnirea cu omologii săi europeni marți, înaintea summitului.

Miercuri la Bruxelles, cele 28 de state membre ale UE trebuie în mod special să cadă de acord asupra repartizării a 120.000 de refugiați propusă de Comisia Europeană pentru a reduce presiunea asupra Italiei, Greciei și Ungariei confruntate cu un aflux fără precedent de solicitanți de azil.

NICIUN COMENTARIU