6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:50
No menu items!

Au furat 25 de milioane de dolari cu un soft de… 400 de euro

spot_img

Reţeaua de hakeri români arestaţi în urma unei operaţiuni comune a FBI, MI-6 şi DIICOT a făcut victime pe 5 continente folosind un program pentru care a plătit 400 de euro unui tânăr informatician.

În magazinele vituale ei vindeau informaţii despre carduri bancare provenite nu doar din Australia şi Statele Unite, ci și din Brazilia, Israel şi Noua Zeelandă. Informaţiile găsite de anchetatori în computerele liderilor reţelei arată că aceştia plănuiau să-şi extindă afacerile ilegale şi în Slovacia, Kuweit, Columbia şi Nigeria.

Liderul reţelei, la un pas de extrădare. Un complice a primit acum 4 ani ani pedeapsă cu suspendare pentru acelaşi tip de fapte

Din motivarea deciziei de arestare, aflăm şi cum au ajuns autorităţile să contabilizeze fraude de peste 25 de milioane de dolari, fără ca vreunul dintre acuzaţi să se fi atins vreodată de un bancomat.

Ancheta arată că suspecţii în acest caz erau principalii furnizori de informaţii pentru reţelele de crimă organizată care acţionează direct la bancomat sau pe siteurile de licitaţii. Foarte puţini clienţi erau români, iar cetăţenii străinii puteau alege, ca într-o listă de cumpărături, carduri după tipuri, coduri bancare şi PIN. Niciunul dintre acuzaţii din acest caz nu a fost nevoit vreodată să iasă măcar din casă, pentru a fura. Aveau acces nelimitat la sute de mii de carduri chiar din faţa calculatorului, cu ajutorul unui soft conceput de un tânăr care a primit în schimb 400 de euro.

Liderul reţelei de hackeri are 28 de ani şi deţinea în România trei firme de servicii IT. El administra mai multe servere care ofereau şi servicii de securitate pentru numeroase companii străine. În acest fel ar fi fost instalate pe bazele de date pe care le administra programul conceput special pentru interceptarea informaţiilor despre carduri şi coduri, aşa cum erau ele transmise de la mii de supermagazine sau benzinării, informaţii care în mod normal trebuiau să fie şterse imediat după utilizare. Datele erau apoi vândute în bloc, pentru 3-4 euro cardul, vânzătorii lăudându-se cu rata de succes: unul din 10 carduri aveau în cont între 300 şi 500 de dolari.

Statele Unite au cerut extrădarea liderului reţelei. Un motiv poate fi şi acela că unul dintre tinerii arestaţi preventiv acum a primit în 2008 o pedeapsă cu suspendarea pentru exact acelaşi tip de fapte.

CITEȘTE ȘI Luptătorul de MMA Ghiță Ignat, implicat în rețeaua de hackeri anchetată de FBI