Au crescut importurile agricole

România a importat de două ori mai mult porumb în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor comunicate de MADR.  Anul acesta s-au importat 549 509 tone, faţă de cele 254 490 tone importate în 2011.

Valoarea importurilor de porumb a depăşit 147,66 de milioane de euro în primele şase luni, în creştere cu 84% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, când s-a importat porumb în valoare de 80,4 milioane de euro.

Tot în primele şase luni ale acestui an, România a exportat de 2,2 ori mai mult porumb faţă de aceeaşi perioadă din 2011, respectiv 1,62 milioane tone , faţă de 725 062 tone, anul trecut. Ca valoare, exportul de porumb s-a ridicat la 424,04 milioane euro în primul semestru, comparativ cu 221,55 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Importul de orz a crescut uşor în primele şase luni ale acestui an, la 8,67 milioane euro, de la 8,43 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2011. În schimb, importul de orez a scăzut cu 32% în primul semestru, la 8,67 milioane de euro.

Exporturile româneşti de produse agroalimentare au crescut în primele şase luni cu 23,4%, la 1,75 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 0,9%, la 2,15 miliarde euro. În primele şase luni din 2011, exporturile româneşti de produse agroalimentare erau în valoare de 1,4 miliarde euro, în timp ce importurile însumau 2,13 miliarde euro.

Agricultura românească primeşte o adevărată lovitură din zona importatorilor de fructe. România a importat de 20 de ori mai multe mere, pere şi gutui proaspete, în primele şase luni din acest an, decât a livrat pe piaţa externă. S-au importat, până la finalul lunii iunie, 43 924 t, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, importurile au crescut cu 44,5%, când, la finalul lunii iulie se înregistrau importuri de 30 394 tone de fructe. Potrivit datelor MADR, exporturile de mere, pere şi gutui au fost în primul semestru de numai 2 130 tone, în scădere cu 40 de procente faţă de aceeaşi perioadă din 2011, când fuseseră exportate 3 534 tone.

România produce anual 1,4 milioane tone de fructe, ceea ce asigură trei sferturi din consumul intern de fructe, merele şi prunele fiind principalele fructe produse la noi în ţară. Producţiile de mere şi de prune sunt în jur de 600 000 tone fiecare, producția de cireşe şi vişine este de 70 000 tone, iar cea de pere este de 50 000 tone.(S.S.)

NICIUN COMENTARIU