12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 9:02
No menu items!

Atenție la ce mesaje deschideți pe email. Puteți să rămâneți fără bani în conturi

spot_img

Autoritățile judiciare internaționale cred că virusul a fost dezvoltat de o bandă criminală din Europa de Est pentru a fura bani de la persoane fizice și companii. Milioane de lire sterline au fost sustrase din conturi bancare britanice, după ce infractorii cibernetici au dat drumul unui virus „deosebit de puternic”.

Ofițerii de la Agenția Națională de Investigații Criminale (ANIC – omoloaga DIICOT) au avertizat că mii de computere au fost infectate de malware-ul Dridex care recoltează detalii ale conturile de online bancking. Virusul mai este cunoscut și sub denumirea de Bugat.

Experți în criminalitate cibernetică din Marea Britanie lucrează acum, alături de FBI, Europol, GCHQ (Centrul Guvernamental de Comunicații din Marea Britanie), autoritățile moldovenești și BKA din Germania (Bundeskriminalamt – Poliția Federală Criminală) pentru a lua urma hackerilor.

Ofițerii ANIC au declarat că instituțiile financiare globale și o varietate de diverse sisteme de plată au fost vizate în special, cu pierderi estimate în Marea Britanie de 20 de milioane de £. Unii clienți persoane fizice au devenit și ei, fără să vrea, victime ale malware Dridex.

Agenția Națională de Investigații Criminale le cere tuturor utilizatorilor de internet să se asigure că au sistemele de operare actualizate și antivirusul instalat pe dispozitivele lor. Calculatoarele sunt infectate cu malware-ul Dridex atunci când utilizatorii primesc și deschid în e-mailuri documente aparent legitime. Majoritatea PC-urilor infectate sunt ale utilizatorilor de Windows, a spus ANIC.

Mike Hulett, șef de operațiuni la Unitatea Națională de Cybercriminalitate din cadrul Agenției Naționale de Investigații Criminale a spus că „aceasta este o formă deosebit de puternică de malware și am lucrat cu partenerii noștri din structurile judiciare internaționale, precum și cu principalii parteneri din industrie, pentru a atenua pagubele pe care le provoacă. Investigația noastră este în curs de desfășurare și ne așteptăm la multe arestări”.

Directorul executiv adjunct al FBI, Robert Anderson le utilizatorilor de internet să ia măsuri și să actualizeze sistemul de operare. „Asigurați-vă că aveți actualizat software-ul de securitate și gândiți-vă de două ori înainte să apăsați pe link-uri sau atașamente din e-mailuri nesolicitate”, a spus Anderson.

Emanuel Stan