Arhiepiscopul Ioan Robu îi dă o lecție usturătoare Patriarhului Daniel

La scurt timp de la reacția plină de indignare a Patriarhiei Române privind absența preoților ortodocși sau a Patriarhului Daniel de la locul tragediei din Colectiv, Arhiepiscopul Romano-Catolic Ioan Robu a ținut să le dea acestora o lecție.

Ioan Robu a venit, luni după-amiază, la clubul Colectiv, și a aprins o lumânare, îngenunchiind și rostind o rugăciune.

Ioan Robu a explicat că nu Dumnezeu este de vină pentru ce s-a întâmplat, ci oamenii, și trebuie să ne fie rușine, nouă tuturor, inclusiv Guvernului, instituțiilor statului, bisericilor.

Robu_Colectiv

Ar trebui să ne fie rușine, și Guvernului, și instituțiilor statului, și bisericilor, nouă tuturor, și trebuie să le cerem iertare celor morți că nu am fost în stare să facem ce trebuia (…) Cred că nu am lucrat indeajuns noi, bisericile, ca să schimbăm ceva în modul nostru de a gândi, de a raționa. Nu am făcut mare lucru să schimbăm ceva nu am protestat când am întâlnit și minciuna, incompetența, corupția, care, iată, pot fi criminale. Nimic nu se întâmplă din voința lui Dumnezeu. Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat din vinovăția oamenilor

Ioan Robu

Cu puțin timp înainte, purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, a explicat că nici părintele Daniel, și niciun alt preot nu a fost prezent la Colectiv pentru o rugăciune pentru că nu au fost invitați.

Olimpia Diaconiuc

1 COMENTARIU

  1. In decembrie 1989 preotii au inchis usile in fata celor care fugeau de gloante, lasandu-i sa moara pe treptele catedralei din Timisoara. In ultimele zile, preotii au acuzat mortii de la COLECTIV ca erau satanisti si ne spun sa mergem la biserica, nu in asemenea localuri. DE CE? Biserica ortodoxa a devenit o afacere. Ma doare sa spun acest lucru, deoarece sunt crestin ortodox, dar asta este. Anul trecut am fost la manastirile din Moldova si la multe din ele s-a perceput taxa de vizitare (Agapia, Voronet etc.). La Iasi – taxa de vizitare la biserica Trei Ierarhi si la Mitropolie. Lumanari de 10 lei/kg se vand la biserica cu 1 leu/buc. Mii de hectare de padure au fost restituite bisericii ortodoxe, iar lemnul este exploatat fara a se plati vreun impozit. Cand cineva a propus ca Biserica sa plateasca impozit pentru afacerile detinute, un mitropolit a replicat ca e de acord numai daca le sunt restituite toate proprietatile istorice. Sa nu uitam ca pe vremea lui Cuza biserica detinea 25% din terenuri. Cutia milei este la toate locasurile de cult, dar preotii care ajuta pe cei aflati in nevoie sunt mai rari decat floarea de colt. Eu as fi de acord sa fie restituite Bisericii toate proprietatile nationalizate de comunisti, dar sa plateasca impozit pe toate veniturile, iar salariile preotilor sa fie platite integral din banii Bisericii (fara ajutor din partea statului). Din moment ce trebuie sa platesc la biserica pentru orice, de ce sa fie platiti si din taxele si impozitele platite de mine la stat? Daca religia a devenit o afacere, macar sa fie tratati la fel ca ceilalti afaceristi, fara discriminare. Sa vedem daca patriarhul mai poate sa-si bata joc de mortii nostri si sa se plimbe cu limuzina.

Comments are closed.