Apelul Croației către Serbia: trimiteți refugiați în România

Premierul croat Zoran Milanovici a cerut, marți, Serbiei să reînceapă transporturile de imigranți către Ungaria, dar să le îndrepte deopotrivă și către România. Asta, pentru a ușura povara țării sale, sufocate de afluxul a peste 35.000 de refugiați în șase zile.

„Nu acuz Serbia, dar le spun: trimiteți imigranții către Ungaria și România, și către Croația, iar noi îi vom trimite la rândul nostru în toate direcțiile”, a declarat Milanovici la o întâlnire cu presa.

De la 16 septembrie, Belgradul a încetat să mai transporte migranți către Ungaria care a înălțat un gard de sârmă de-a lungul celor 175 de kilometri de frontieră cu Serbia.

Pe de altă parte, compania feroviară germană Deutsche Bahn a anunțat marți suspendarea până la 4 octombrie a liniei Munchen-Salzburg-Viena-Budapesta, din cauza perturbărilor de trafic provocate de controalele la frontieră reintroduse de autoritățile germane din cauza refluxului de refugiați.

Germania a reintrodus controalele la frontieră de la mijlocul lunii septembrie, după ce în capitala Bavariei au ajuns, în doar câteva zile, dinspre Austria și Ungaria, 15.000 de imigranți. De atunci, solicitanții de azil sunt preluați direct de la frontieră de către autorități care îi repartizează pe întreg teritoriul Germaniei. Aceste măsuri au dus la întârzieri ale unor curse feroviare foarte importante și au provocat suspendări ale traficului feroviar, dar niciodată pe o durată așa de îndelungată.

Afluxul de refugiați dinspre Austria către Germania a scăzut considerabil de la reintroducerea controalelor la frontieră. Sâmbătă și duminică au intrat în total în Germania 7.000 de refugiați, în condițiile în care în precedentele două weekenduri se înregistraseră și câte 20.000 de refugiați.

NICIUN COMENTARIU