14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 13:07
No menu items!

Analizele necesare pentru înscrierea/întoarcerea în colectivitate

spot_img

Începerea grădiniţelor, creşelor şi clasei pregătitoare, se apropie cu paşi rapizi. Pe lângă numeroasele probleme legate de înscriere, fiecare instituţie solicită avize şi analize medicale obligatorii.

Aceste măsuri medicale sunt necesare pentru această vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar al copiilor este în schimbare, iar în lipsa anticorpilor, bolile se transmit rapid în colectivitate şi afectează viaţa micuţilor şi a părinţilor. De asemenea, sistemul imunitar al copiilor încă nu a luat contact cu foarte mulți agenți infecțioși, neproducând suficienți anticorpi protectori.

 Cele mai frecvente analize medicale necesare pentru inscrierea in colectivitate sunt: examen coproparazitologic microscopic – pentru identificarea paraziţilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia) exudat faringian şi nazal – pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul cailor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii, etc.

Dacă este cazul se impune antibiograma pentru culturi pozitive.

Avizul epidemiologic trebuie adus de fiecare data cand copilul lipseste din colectivitate mai mult de 3 zile consecutive, iar perioada de valabilitate a acestuia este de 24 de ore.

Deşi analizele medicale (cu excepţia exudatului nazal) pot fi efectuate gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie, ele sunt considerate analize la cerere, iar în absenţa unei suspiciuni de boală doctorul nu poate întocmi biletul de trimitere, astfel preţul analizelor va fi suportat integral de către parinti.

Pentru acurateţea rezultatelor este indicat să apelaţi la un laborator performant care prezintă cazuistica pentru majoritatea analizelor de laborator.

Preţurile analizelor necesare înscrierii în colectivitate, oferite de laboratoarele private, variaza in medie de la 80 lei pana la 150 lei.

Medicul pediatru poate recomanda și efectuarea unui consult oftalmologic pentru a depista din timp tulburările de vedere, precum și a unui consult ORL pentru testarea acuității auditive.

E.T.