17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 22:36
No menu items!

Ambasadorul Franței la București, distins cu placheta de onoare a MAI

spot_img

În timpul ceremoniei care a avut loc la sediul MAI, vicepremierul Gabriel Oprea a transmis condoleanțe, atât în nume personal, cât și în numele angajaților MAI, pentru tragedia teribilă care a zguduit Franța în urmă cu două săptămâni

Oprea_ambasador franta

Ambasadorul Franței la București, François Saint-Paul, a primit, miercuri, în cadrul unei ceremonii organizată la Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cea mai înaltă distincție a instituției – placheta de onoare. Distincția i-a fost conferită diplomatului de vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, în semn de apreciere pentru contribuția adusă la consolidarea relațiilor dintre ministerele de interne ale celor două țări.

Cu acest prilej, vicepremierul Gabriel Oprea a transmis condoleanțe în nume personal și în numele angajaților MAI pentru tragedia teribilă care a zguduit Franța în urmă cu două săptămâni.

Evenimentele din Franța au impus reanalizarea tuturor componentelor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, în special cele în plan legislativ. Cred că această analiză a fost făcută în mod individual de fiecare stat european, însă am convingerea că pasul următor este acela ca împreună, la nivelul Uniunii Europene, să putem găsi o soluție integrată, unitară și eficientă pentru a întări securitatea cetățenilor noștri.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

 Totodată, Gabriel Oprea a precizat că „fenomene specifice terorismului se manifestă tot mai evident în spațiul european, iar acest lucru nu poate fi ignorat sau tolerat”, și „Uniunea Europeană are datoria de a demonstra lumii că spațiul de libertate, securitate și justiție creat de fondatorii acestui proiect și îmbogățit odată cu includerea fiecăruia dintre cele 28 de state membre nu poate fi zdruncinat și că cei peste 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii sunt protejați în fața acestor riscuri”.

La rândul lui, ambasadorul Franței a mulțumit pentru înalta distincție acordată.

Nu trebuie să rămânem siderați, la nivel psihologic sau politic, ci trebuie să reacționăm și să fim conștienți de ceea ce trebuie să facem. La nivel european, trebuie să apară noi axe de reflecție. Trebuie explorate noi axe de cooperare la nivelul poliției.

Trebuie să avem o reflecție suplimentară a ceea ce trebuie să facem pentru a lucra împreună inclusiv pentru ceea ce se întâmplă pe Internet. Nu e vorba de a restrânge libertatea de exprimare, e vorba de a proteja.

François Saint-Paul
ambasador extraordinar și plenipotențiar al Franței în România

Cei doi oficiali au subliniat colaborarea foarte bună în plan operativ, dintre cele două ministere de interne, un exemplu în acest sens fiind misiunile comune ale celor 37 de polițiști români aflați în prezent în Franța. Totodată, cei doi demnitari și-au exprimat convingerea că această colaborare poate fi extinsă și în alte domenii care privesc siguranța și securitatea propriilor cetățeni.