11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 23:00
No menu items!

Alexandru Nazare critică dur criza de management din PNL și îi transmite lui Iohannis că nu poate conduce partidul „prin corespondență”

spot_img

Fostul ministru democrat-liberal al transporturilor, Alexandru Nazare, membru PNL, face o analiză dură a situației în care se află acum partidul și atrage atenția că soarta acestuia ar putea fi compromisă, din cauza crizei de management și, mai ales, a opțiunii ca formațiunea să fie condusă din afară, de președintele României.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Alexandru Nazare salută poziția adoptată de câțiva liberali „autentici” față de criza de management din partid și față de conducerea acestuia.

El atrage atenția că PNL se va compromite dacă este amânat în continuare momentul în care se admite că reformarea partidului este un eșec. „PNL, încotro?” își intitulează Nazare comentariul în care salută „iniţiativa colegilor mei liberali de a demara o platformă ideologică liberală, adică un PNL autentic în interiorul actualului PNL”. Fostul ministru spune că trebuie „decriptate corect cauzele pentru care PNL s-a îndepărtat de ideologia care l-a consacrat şi sub rezerva angajamentului ferm că vom merge până la capăt în corectarea greşelilor care ne-au adus unde suntem acum, adică foarte aproape de situaţia în care nu vom mai conta politic pe termen lung”. 

În opinia sa, s-a ajuns aici pentru că „nici fostul PDL, nici fostul PNL, pe cale de consecinţă, nici «marele PNL» rezultat după fuziune, nu s-au reformat, deşi toate datele indicau eşecul în absenţa acestei reforme”. „Cu cât amânăm momentul în care admitem această stare de fapt, cu atât compromitem şi ultimă şansă pe care o mai avem de a aduce partidul pe linia de plutire”, semnalează Nazare. El consideră că „eşecul fuziunii, pentru că altfel nu pot califica ce a urmat, vine din absenţa unui proiect care să coaguleze în jurul lui toate forţele şi resursele existente în partid şi absenţa unui lider autentic care să se simtă suficient de motivat şi de puternic încât să strângă în jurul lui oameni de calitate sub toate aspectele, nu să caute să-i dezbine sau să-i marginalizeze pentru a nu îi lua locul într-un moment de slăbiciune, a unui lider care să lupte pentru partid cu orice risc”. 

Întrebări-cheie pentru liberali

Alexandru Nazare le adresează colegilor liberali întrebări-cheie privind activitatea PNL din ultimii ani, întrebări retorice, dar cu un răspuns ușor de dat. „Care este ultima măsură economică de impact lansată de noi care să şi rămână în conştiinţa publică şi să fie atribuită PNL? Care este ultima politica economică care să se adreseze sau să protejeze capitalul autohton? Care este ultimul proiect de ţară, program de guvernare eminamente liberal susţinut de PNL? Care este ultimul gest politic prin care PNL să demonstreze că este apărătorul drepturilor şi libertăţilor romanilor? Când ne-am poziţionat strategic ca partid astfel încât să urmărim interesele tangibile ale României în arenă internaţională? Care este ultimul moment politic în care PNL să fi luat o decizie pe cont propriu, prin vot, în forurile interne ale partidului, la orice nivel al său? Când aţi vibrat ultima dată la o prestaţie bună a unui coleg într-o dezbatere TV? Răspundeţi-vă singuri, dragi colegi, la întrebările de mai sus”, scrie Nazare. 

Iohannis conduce PNL fără să știe ce se întâmplă în partid

Fostul lider democrat-liberal atrage atenția asupra unei situații periculoase în care se află acum PNL. Nazare nu este de acord ca partidul să fie condus din afară, făcând referire directă către Klaus Iohannis. „Bizareria prin care al doilea partid de opoziţie nu creşte la modul real, nici ca atragere de membri sau simpatizanţi şi nici în sondaje, vine din faptul că PNL a ajuns să nu mai fie nici partid de sine stătător, nici naţional, cu atât mai puţin liberal. Un partid care trăieşte cu adevărat îşi ia deciziile de unul singur, indiferent cât de dificile sau antagonice, ele se iau în interior, atât timp cât mai există un «interior»… În opinia mea, un «interior» înseamnă a fi ascultat real, a nu fi considerat duşman când atragi atenţia asupra derapajelor de orice natură prin politica dusă de lider.
Am o experienţă bogată ca ex-PDL-ist a unei vieţi de partid condus prin corespondenţă sau interpuşi de la Cotroceni. Nu credeam să ajung să retrăiesc în PNL acelaşi coşmar”, scrie Nazare.

El explică faptul că un președinte de țară nu poate ști tot ce se întâmplă în interiorul partidului, iar PNL este „mort” din punct de vedere decizional. „Un preşedinte de ţară, oricât de bine intenţionat, experimentat, atent, responsabil este, nu are de unde să ştie cu adevărat în orice moment dacă partidul din care provine trebuie să facă stânga sau drepta în filiala x sau y. De asemenea, ghidonarea partidului prin interpuşi nu face decât să alieneze resursă umană valoroasă şi să asfixieze iniţiativele bune. Pe de altă parte, un partid mort decizional nu are cum să îi furnizeze preşedintelui de jos în sus politicile adaptate agendei românilor”, scrie Nazare. El aduce exemple de momente în care PNL a luat decizii greșite, dând naștere la „monştri”. „Aşa au ajuns oameni precum Gigi Becali sub stindard liberal în Parlament sau Marian Munteanu candidat de ocazie la Primăria Capitalei. Aşa am ajuns să ne oferim susţinerea necondiţionată unui premier care nu doar nu avea nimic în comun cu PNL, fie el şi comisar european, era vizibil scârbit de asocierea cu noi ca liberali”, spune Nazare.

Greșelile lui Ludovic Orban

Chiar dacă intenția lui Ludovic Orban de a permite exprimarea liberă a opiniilor în PNL a fost de apreciat, Nazare remarcă faptul că liderul liberal „s-a înconjurat de oameni, cu siguranţă bine intenţionaţi, dar fără experienţă şi viziune politică pe termen lung. În sprijinul afirmaţiei mele am realitatea palpabilă din partid dar şi imaginea partidului în ansamblu”. „A fi un bun conducător de partid înseamnă a-ţi analiza oamenii şi a-i pune pe fiecare la locul potrivit astfel încât împreună să aducă un plus sub toate formele partidului. A-ţi menţine puterea nu înseamnă a-i marginaliza pe cei care ar putea să îţi ia locul, aşa cum au procedat din punctul meu de vedere în PNL toţi liderii de partid după Emil Boc şi Crin Antonescu încoace. Înseamnă a te înconjura de profesionişti într-un domeniu sau altul, care să genereze un program de guvernare viabil şi adaptat nevoilor reale ale romanilor, mai înseamnă să ştii să uneşti oameni şi idei, să pui omul potrivit la locul potrivit şi să urmăreşti înainte de toate binele ţării, să ai propria viziune pe care să o adaptezi nevoilor partidului, înseamnă că tu şi echipa ta să alegeţi direcţia şi ce susţineţi sau ce nu susţineţi din afară partidului şi nu să impui la rândul tău ce ţi s-a impus de mai sus fără explicaţii (şi apoi să te miri de ce oamenii nu te urmează din convingere), mai înseamnă să fii un bun mediator între nou şi vechi, tânăr şi experimentat, ex-penelist şi ex-pedelist”, scrie fostul ministru. 

Și promovarea tinerilor este de admirat la Ludovic Orban, însă această măsură trebuie dublată, în opinia lui Nazare, de „implicarea reală şi de realizările oamenilor respectivi în viaţa publică şi în viaţa partidului”, altfel „este doar o chestiune de timp să creezi animozităţi între oameni, suficient de puternice încât la modul real să fractureze partidul”. În continuare, Alexandru Nazare îi reproșează lui Ludovic Orban „lipsa de comunicare” și „lipsa de respect”. „PNL-ul actual înseamnă vechiul PNL şi PDL, dacă ai o problemă cu pedeliștii stai de vorbă cu ei şi încearcă să îi ajuţi să se repozitioneze, să se integreze, să îşi reconstruiască imaginea sau asumă-ţi excluderea lor. În orice partid din lumea asta un lider de partid înainte de toate e urmat din convingere, iar ca să convingi mai întâi trebuie să respecţi. În politică, respectul înseamnă să dai fiecăruia şanse egale, să comunici real, să ai viziune, să ai încredere în tine şi să aduci unitate”, scrie liberalul. 

Fostul ministru dezavuează „învrăjbirea” între membrii partidului și „circul” pentru că acesta nu este pentru propriul electorat, pentru simpatizanți PNL care sunt „oameni educaţi” și „aşteaptă altceva de la noi”. „Partidul Naţional Liberal este un partid construit de oameni puternici, în care fiecare dintre ei ar aduce plus valoare dacă ar fi poziţionat ca într-un puzzle acolo unde competența lui îi permite să arate cât este de bun. Nu cred că învrăjbindu-ne între noi şi aşteptând să moară şi capra vecinului o să reuşim să demonstrăm vreodată electoratului că suntem cea mai bună opţiune politică. Nu cred că prin satira ieftină, la nivel intelectual de şcoală generală şi arătând cu degetul către opoziţie, către guvern, fără argumente profesioniste şi soluţii, putem să mai însemnăm ceva la modul real în fata electoratului. Lăsaţi circul ieftin că şi asta pare că este făcut mai bine de alţii şi haideţi să fim real urmaşii Brătienilor, să ne respectăm misiunea istorică venind în fata electoratului cu oameni care au ceva de spus. Simpatizanţii noştri sunt oameni educaţi, aşteaptă altceva de la noi!”, spune Nazare.

Fostul ministru al transporturilor îi îndeamnă pe „frații liberali” să fie uniți și „responsabili” pentru a da țării „un proiect politic autentic liberal”. „

„În concluzie, fraţi liberali, măcar acum în al doisprezecelea ceas, vă invit la unitate, la decență, la responsabilizare. Haideţi împreună să considerăm că toată această perioadă a însemnat doar un test de maturitate şi o perioadă firească de adaptare a multitudinilor de personalităţi puternice individual! Haideţi să le punem împreună şi să generăm pentru ţară un program politic autentic liberal, viabil şi adaptat cu adevărat nevoilor romanilor atât naţional, cât şi internaţional”. 

Un nou proiect politic, luat în calcul

El explică, în final, de ce a ales să facă, în 2016, un pas în lateral, și spune că, în acest moment, are de ales, fie să rămână în PNL, dar numai dacă există o echipă care să respecte principiile liberale și care să ofere electoratului un „un program politic adaptat nevoilor actuale ale romanilor”, fie să pornească un nou poriect politic. „

Văzând şi înţelegând luptele din partid, absența viziunii şi lipsa implicării reale, în 2016 am hotărât să fac un pas în lateral. Nu regret asta. Personal, am două opţiuni: mă alătur unei echipe care să respecte şi să reprezinte cu adevărat principiile liberale şi interesele naţionale venind în fata electoratului cu o viziune şi un program politic adaptat nevoilor actuale ale romanilor, fie pornesc un nou proiect politic care să însemne unitate în jurul interesului naţional, asumare, responsabilizare, reconstrucţie, profesionişti, respect faţă de orice om şi valorile lui şi tot ce aştept eu astăzi de la PNL şi orice alt partid care înţelege că trebuie să reprezinte interesele romanilor, nu romanii interesele lui”.

Valeriu Motoc