Alerte meteo de vreme severă pentru mai mult de jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, două alerte, Cod Portocaliu, respectiv Cod Galben, pentru 28 de judeţe unde vor cădea ninsori abundente şi se va forma viscol.

Potrivit unui avertisment postat pe site-ul ANM, până mâine, 18 ianuarie, ora 22, Transilvania, Moldova, Dobrogea şi nordul Olteniei vor fi sub cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului. „În intervalul menționat în zona de munte va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă. În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) și în  prima parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare. În a doua parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) și în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud, centru, est și la munte, unde vor fi rafale de 50…70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea și pe crestele montane înalte, 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea”, avertizează meteorologii.

Începând cu ora 18 şi până mâine, 18 ianuarie, ora 20, va fi cod portocaliu de vânt puternic şi viscol, iar zăpada va fi troienită în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură. „În Munții Banatului, Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, viteza vântului la rafală va depăși 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, mai spun specialiştii.

Tot sub cod portocaliu începând cu ora 1 noaptea, până mâine, 18 ianuarie, ora 17, se vor afla şi  judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, dar şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău. Meteorologii spun că în intervalul respectiv vântul se va înteţi,iar ninsorile vor fi viscolite. „În județele Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea și în zona joasă a județelor Neamț și Bacău, vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75…85 km/h și temporar va ninge viscolit”.

Olimpia Diaconiuc

NICIUN COMENTARIU