14.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 17:45
No menu items!

Afaceristul milionar Remus Truică și șefii BRD, la DIICOT pentru statutul de „client VIP”

spot_img

28 de persoane sunt așteptate începând de marți în fața procurorilor DIICOT pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile în dosarul fraudelor cu credite de la BRD

Remus Truica (1)_SZ

Audierile vor începe cu cei trei lideri ai grupului infracțional, care s-au ocupat cu fraudarea băncii prin acordarea de credite cu încălcarea normelor în vigoare. Este vorba de fostul vicepreședinte al BRD, Sorin Popa, fostul director comercial Lucian Cojocaru și omul de afaceri Remus Truică. Toți trei sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani într-un dosar al cărui prejudiciu se ridică la 43,5 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor principala metodă de fraudare a fost utilizarea excesivă și ilegală a statului de Client VIP.

În mod normal, în orice bancă există un anumit număr de clienți privilegiați, statut care se acorda pe baza unor criterii, cum ar fi notorietatea persoanelor, depozite sau venituri anuale de cel puțin 100.000 Euro, patrimoniu cu valori între 500.000 și 1.000.000 Euro etc. La BRD, primirea acestei calități depindea exclusiv de fostul vicepreședinte Sorin Popa.

Martorul-denunțător arată faptul că, deși norma bancară în vigoare în acea perioadă prevedea explicit că nu se face nicio analiză pentru acordarea creditelor acestei categorii privilegiate de clientelă, datorită sumelor foarte mari ale creditelor solicitate/acordate se solicita de către bancă garantarea acestor împrumuturi prin instituirea unor garanții imobiliare, sens în care și norma bancară aferentă a suferit modificările necesare acestui scop.

Pentru obținerea unui credit în aceste condiții, a cărui valoare depășea 1.500.000 Euro, era necesară aprobarea tuturor membrilor Comitetului de credit din centrala B.R.D., iar pentru solicitările cuprinse între 500.000 Euro și 1.500.000 Euro era necesară aprobarea unui singur membru al Comitetului de credit din centrala B.R.D.

ordonanță DIICOT

Or, ținând cont de relația de prietenie ultracunoscută la nivelul băncii dintre Sorin Popa și Truică, la BRD se ajunsese în situația în care toți acoliții omului de afaceri, 8 la număr, aveau statut de client privilegiat. În acest mod, procurorii spun că Remus Truică & Co au „scos” din BRD nu mai puțin de 35 de milioane de euro, ceea ce îl face pe afacerist principal al manevrelor ilegale.

CITEȘTE ȘI

Dosarul fraudelor de la BRD, episodul II. Adrian Sîrbu și Roșca Stănescu, urmăriți penal pentru fraude cu credite

Principalul său locotenent a fost Relu Cristian Aparaschivei și soția acestuia, judecătoarea Gabriela Mazilu, în prezent la Judecătoria Sectorului 4. Și cei doivor fi puși sub acuzare.

Printre bancherii importanți care vor mai fi învinuiți în dosar se află Claudiu Cercel – și el fost vicepreședinte BRD, trimis în judecată de DIICOT și în primele dosare cu credite fraudate și Gabriel Gavrilescu, persoană care a deținut mai multe poziții importante în BRD.

Astfel POPA SORIN MIHAI şi COJOCARU LUCIAN, doi din liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonat şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui nr. de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru nici unul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă.

ordonanță DIICOT

Și fosta soție a lui Truică, Irina Truică este implicată în această anchetă. În perioada în care mai era căsătorită cu Remus Truică, procurorii au descoperit că Irina a participat la „rularea” a câtorva milioane de euro din creditele obținute de soțul său.

Cel de-al treilea lider al grupului infracţional organizat TRUICĂ REMUS, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 Euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în MONACO, ELVEŢIA, AUSTRIA şi CIPRU, conturi controlate direct de TRUICĂ REMUS şi APARASCHIVEI CRISTIAN RELU şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.

ordonanță DIICOT

Un alt suspect cu greutate din dosarul BRD este afaceristul Andrei Mihai Bejenaru, acuzat printre altele de complicitate la spălare de bani. Acesta este nimeni altul decât locotenentul tandemului Puiu Popoviciu – familia Dimofte. De altfel, Bejenaru a și fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un alt dosar, alături chiar de Puiu Popoviciu în afacerea Băneasa Investment. În dosarul DIICOT, Bejenaru este acuzat de complicitate la spălare de bani pentru că și-a folosit una din firme, Hercules Properties, pentru a cumpăra terenurile cedate de Prințul Paul către SC Reciplia – reprezentată în România de Remus Truică și acoliții săi, terenuri ce aveau ulterior să fie împărțite în loturi și folosite de la obținerea de credite. Audiat inițial ca martor, Bejenaru a recunoscut că la cererea lui Zerlin Dimofte a înființat o firmă în Panama, Hercules Limited care a devenit acționar majoritar la firma din România și care a cumpărat ulterior, de la SC Reciplia, un teren de 2 ha din București. Ulterior, terenul a fost folosit la obținerea de credite de doi foști funcționari de la Serviciul Protocol din Ministerul de Interne, Victor Nicoreșteanu și Marius Coconete.

Ed. Colison