11.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 22:53
No menu items!

Acuzații în Dosarul „Ferma Băneasa”: Procurorii, numiți fără respectarea legii

spot_img

Răsturnare de situaţie în dosarul milionarului Gabriel „Puiu” Popoviciu, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu o pagubă de 300 de milioane de euro.

Întregul proces ar putea fi reluat, după ce fostul şef operativ al Direcției Generale Anticoruptie, judecat în acest proces, susține că numirea procurorilor în acest caz nu ar respecta legea. Petru Pitcovici susţine acum că cei care l-au anchetat nu aveau dreptul să facă asta, informează postul de televiziune Digi 24.

Fostul şef operativ al Direcţiei Generale Anticorupţie, Petru Pitcovici – inculpat în acest dosar – a susţinut că procurorii DNA au fost numiţi ilegal în funcţie şi nu aveau niciun drept să îl ancheteze sau să fie prezenţi în sala de judecată. Din dosarele profesionale ale procurorilor DNA care s-au ocupat de caz ar lipsi o serie de examinări medicale şi psihologice.

Înainte să fie numiţi în funcţie, procurorii care s-au ocupat de caz trebuiau să fie declaraţi apţi fizic. Era nevoie ca procurorii de caz să treacă de examinări medicale şi psihice, lucru care este cerut de lege şi nu s-a făcut. Numirea lor prin ordin prezidenţial trebuia publicată în Monitorul Oficial. Nici acest lucru nu s-a făcut. Am fost cercetaţi de buticari

Petru Pitcovici

Cererea fostului şef operativ al Direcţiei Generale Anticorupţie a stârnit idignarea procurorului de caz. „Această cerere nu este altceva decât o tergiversare a cazului. Cererea este depusă târziu, când procesul este aproape de final. Nici nu ar trebui să fie luată în calcul”, a fost declaraţia procurorului de caz.

Judecătorul va decide soarta dosarului săptămâna viitoare. Una dintre variante este ca întregul caz să fie reluat de la zero.

Poate fi numit magistrat doar acela care îndeplineşte următoarele condiţii:

– este numai cetăţean roman cu domiciliul în România şi are capacitatea de exerciţiu a drepturilor,

– este licenţiat în drept sau drept economic-administrtiv, are stagiul cerut de lege pentru funcţia în care urmează să fie numit şi dovedeşte o pregătire profesională corespunzătoare

– nu are antecedente penale şi se bucură de o bună reputaţie,

– cunoaşte limba română,

– este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei,

– a absolvit institutul Naţional al Magistraturii sau a promovat concursul sau examenul de admitere în magistratură, organizat potrivit regulamentului aprobat de ministrul justiţiei.

– îndeplinirea condiţiei prevăzute la lit. e) trebuie dovedită cu certificat medical de sănătate, eliberat pe baza constatărilor făcute de o comisie medicală constituită prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii

Legea 92/1992
articolul 46

Aceste cerinţe cumulative pentru a deveni magistrat au fost menţinute în toate legile de organizare ale magistraturii: art 50 din legea 92/1992 care la republicarea din 1997 a devenit art. 46, iar la abrogarea legii 92/1992 prin legea 303/2004 a devenit art 14.

În dosarul Fermei Băneasa, milionarul Puiu Popoviciu este acuzat de o pagubă de 300 de milioane de euro în cazul construcţiei unui mall şi al unui cartier rezidenţial pe o suprafaţă de 224 de hectare de teren care aparaţineau Universităţii Agricole din Bucureşti.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Petru Pitcovici, fostul şef operativ al DGA, şi Cornel Şerban, fostul şef DGIPI, despre care procurorii DNA spun că l-ar fi ajutat pe Puiu Popoviciu.

Andrei Tudor