22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 15:57
No menu items!

A MURIT ultimul indian navajo care transmitea mesaje cifrate în al Doilea Război Mondial

spot_img

Nez a fost ultimul membru al grupului de indieni din tribul navajo care au fost recrutați de pușcașii marini ai SUA în cel de-al doilea război mondial

Chester Nez

Chester Nez, ultimul din indienii navajo, folosit de SUA pentru a transmite mesaje cifrate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 93 de ani, la Alburquerque (New Mexico), în urma unei disfuncții renale, a informat miercuri ziarul Arizona Central, citat joi de agenția EFE.

Nez este ultimul membru al celebrului grup de indieni din tribul navajo care au fost recrutați de pușcașii marini ai SUA în cel de-al doilea război mondial, cu scopul evitării celor care descifrau mesajele din armata japoneză în timpul luptelor din Pacific.

În 1942, la puțin timp după atacul japonez de la Pearl Harbor (Hawaii), Nez a fost chemat să se înroleze alături de alți indieni navajo care studiau la Institutul din Flagstaff (Arizona).

Responsabilii militari încercau să pună la punct un sistem de mesaje codate care să fie indescifrabile pentru a transmite informație secretă trupelor lor din Pacific, având în vedere că mesajele trimise de cifrorii de până atunci fuseseră rapid descifrate de japonezi.

Unuia dintre ei, care trăise într-o rezervație de indieni a navajo, i-a venit ideea să folosească limba lor care dispuse de puține registre scrise, are o sintaxă și o gramatică complicată și utilizează tonuri dificile de asimilat.

Pentru aceasta au fost folosiți indieni navajo care vorbeau fluid engleza. Nez și cei 28 de colegi ai săi au fost transferați la San Diego (California), unde au înființat Plutonul 328 al Puscașilor Marini, înainte de a fi trimiși în luptă. În timpul războiului, japonezii nu au reușit să descifreze niciodată codul lor.

Nez și colegii lui au fost gardienii acestui cod secret, iar până în 1968 nu au putut să-și povestească rolul important pe care l-au avut în timpul războiului, fiind vorba de o informație clasificată.

În iulie 2001, președintele George W. Bush a înmânat Medalia de Aur a Congresului celor cinci supraviețuitori ai plutonului de indieni navajo.

Povestea lor a devenit cunoscută după ce Hollywood-ul a transpus pe marele ecrane povestea lor în filmul „Windtalkers” (2002), cu actorul Nicolas Cage în rolul principal.

C.A.