16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 20:47
No menu items!

2015, cel mai CALD an înregistrat vreodată

spot_img

Raportul Organizației Meteorologice Mondiale arată că până acum, anul 2015 este cel mai cald an înregistrat vreodată, iar temperatura medie a solului ar putea depăși pragul simbolic de 1 grad C de încălzire.

Agenția a publicat raportul cu o săptămână înainte de Conferința internațională a climei de la Paris, unde va fi analizată perioada 2011-2015, cea mai călduroasă de până acum, cu numeroase fenomene meteo extreme. Specialiștii susțin că majoritatea acestor fenomene, mai ales valurile de căldură, au fost influențate de schimbările climatice.

Concentrațiile de gaz cu efect de seră din atmosferă au atins noi vârfuri: în primăvara boreala 2015, pentru prima dată emisiile CO2 din atmosferă au depăşit pragul de 400 de particule pe milion (ppm) media mondială. Anul 2015 va fi probabil cel mai călduros înregistrat vreodată, temperatura de la suprafața mării atingând praguri fără precedent de la existența măsurătorilor. Pragul de 1°C de încălzire va fi fără îndoială atins.

Michel Jarraud, secretarul general al OMM

Responsabilul a mai subliniat că toamna aceasta a fost marcată de prezența unui curent ecuatorial cald din Pacific, El Nino, care în loc să scadă, crește în intensitate. Jarraud a arătat că acest fenomen influențează regimurile meteorologice din numeroase regiuni ale lumii şi a adus, practic, căldura excepțională din luna octombrie. Iar efectele lui, de încălzire a planetei, ar trebui să dureze până în 2016.