20 ONG-uri cer amânarea dezbaterilor din Parlament pentru Noul Cod Rutier

22 de ONG-uri cer întreruperea dezbaterilor pe proiectul de modificare a Codului Rutier, de la Senat, pentru a permite specialiştilor care lucrează la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă să prezinte propunerile lor.

Cele 22 de organizaţii non-guvernamentale au transmis, joi, o scrisoare în atenţia preşedintelui statului, ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, şi a senatorilor. Specialiştii spun că au analizat timp de 14 luni traficul rutier din cele mai mari oraşe din România şi vor să îşi prezinte propriile propuneri.

Pentru a facilita implementarea cât mai rapidă a PMUD este necesar ca modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 să se facă în acord cu dezbaterile ce vor urma analizei documentelor elaborate de specialiştii contractaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Faptul că în Senatul României se discută o modificare a Codului Rutier chiar înainte ca experţii să definitiveze documentele PMUD este o cauză a lipsei de comunicare între instituţii şi a lipsei consultărilor reale.

scrisoare 22 ONG-uri

Reprezentanţii societăţii civile mai arată că ar fi oportun ca documentele elaborate de cei peste 100 de specialişti să fie explicate tuturor actorilor interesaţi, astfel încât aceste schimbări să fie înţelese şi dezbătute în detaliu, înainte ca Planurile de Mobilitate Urbană Durabile să fie adoptate.

Un proiect de lege depus la Senat prevede sancţiuni dure pentru comportament agresiv la volan, în această categorie intrând claxonatul repetat sau derapajele controlate.

M.N.

NICIUN COMENTARIU