11 decembrie, ziua în care românii aleg noul Parlament

Guvernul a stabilit că alegerile parlamentare se vor desfășura pe 11 decembrie, decizie luată printr-o hotărâre adoptată în ședința Executivului de miercuri.

Data de 11 decembrie a fost intens disputată pe scena politică. PSD s-a opus acestei date, în timp ce liberalii au fost întru totul de acord. Social-democrații ar fi vrut ca scurtinul să se desfășoare pe 27 noiembrie sau, cel mai târziu, pe 4 decembrie.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a spus că, înainte de 4 decembrie, sunt mai multe zile libere și ar fi o prezență mică la vot, iar 27 noiembrie nu respectă prevederile constituționale.

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că 11 decembrie ar fi mult prea târziu, pentru că ar putea să ningă prea mult și românii nu ar mai ieși la vot. „Interesul nostru este ca, la alegeri, să se prezinte cât mai mulţi români şi eu cred că, cu cât mai mult înaintăm cu data către sfârşitul anului, cu atât mai mult există şansa ca românii să vină mai puţini la vot. 11 decembrie e o dată în care vremea se poate schimba mult mai uşor, sunt şanse mai multe să ningă mai mult şi românii să nu poată veni la vot. Din punctul nostru de vedere, oricând hototărăsc să pună alegerile – 27 noiembrie, 4 decembrie, 11 decembrie – noi vom câştiga aceste alegeri. Am crezut şi încă mai cred că premierul Dacian Cioloş este interesat să existe condiţii bune pentru ca românii să se prezinte la vot. Nu cred în teoria cu minivacanţa, că le taie apetitul romanilor să vină la vot. Cei care vor să meargă la munte, în acea minivacanţă, pot merge la munte şi pe 9, 10 şi 11 decembrie”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că, în cazul în care data alegerilor va fi fixată de guvern mai aproape de sfârşitul anului, ar însemna că premierul Cioloş “face jocul PNL-ului”.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU