18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:41
No menu items!

„Țarul” CFR, Mihai Necolaiciuc – 4 ani și 6 luni de închisoare

spot_img

Decizia luată vineri de magistrații Curții de Apel București este definitivă

Mihai Necolaiciuc 2_SZ

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, vineri, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Decizia magistraților Curții de Apel București este definitivă.

Adus de Traian Băsescu în București de la Regionala CFR Iași și numit de Anca Boagiu mai mare peste CFR, Necolaiciuc a fost trimis în judecată de DNA în patru dosare penale.

În cauza în care a fost condamnat vineri, Necolaiciuc a fost achitat de Tribunalul București, după cum avertiza Sursa Zilei încă din decembrie anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Judecătoarea care l-a achitat pe Ioan Niculae, partenerul soțului ei, vrea să facă la fel cu Necolaiciuc. DNA cere strămutarea

Concret, în acest dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus, pe 12 mai 2011, trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, sub acuzația de deturnare de fonduri. În aceeași cauză a mai fost deferită justiției și Viorica Olăeru, fost director al Direcției Economice în cadrul CNCFR în perioada 26 noiembrie 2001 — 10 octombrie 2003.

Cei doi au fost acuzați de anchetatori de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reținut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un contract de finanțare pentru realizarea Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor, contract care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori.

„În ceea ce privește CNCFR, finanțarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucție și/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizați exclusiv pentru achiziționarea de bunuri și servicii și pentru realizarea lucrărilor de natura celor menționate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței”, arăta DNA într-un comunicat de presă.

În aceste condiții, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, inculpații Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CNCFR, și Viorica Olăeru, director al Direcției Economice din cadrul aceleiași companii, și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

„Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende, etc.”, precizau procurorii.

În vederea recuperării pagubei create, anchetatorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât și din SUA, aparținând celor doi inculpați.

La cererea procurorilor DNA, în cursul anului 2009, Judecătoria Sectorului 1 București a emis mandate de arestare preventivă și de urmărire internațională pe numele inculpatului Necolaiciuc.

Pe 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritățile judiciare din SUA și, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, acesta a fost adus în România.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 1 București.

Mihai Necolaiciuc a fost judecat în libertate, iar până vineri și-a văzut liniștit de afaceri și a locuit într-o casă de lux.