Şedinţă pentru alegerea vicepreşedintelui CSM. Alina Ghica şi Cristi Danileţ, doi candidaţi cu probleme UPDATE

Ședință pentru alegerea vicepreședintelui CSM

Ședință pentru alegerea vicepreședintelui CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte miercuri, în a doua şedinţă importantă din acest an, primul punct pe ordinea de zi fiind alegerea vicepreşedintelui Consiliului. Până acum, s-au înscris în cursă doar doi candidaţi: judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Ghica se află la un pas de revocarea din CSM, în timp ce Danileţ – contestat şi el de magistraţii pe care-i reprezintă – stă destul de prost la capitolul integritate.

Marţi, preşedinta CSM Oana Schmidt Hăineală a fost întrebată de jurnalişti ce se va întâmpla cu procedura alegerii vicepreşedintelui Consiliului în condiţiile în care ambii candidaţi sunt contestaţi de instanţele care i-au desemnat să le reprezinte.”O să vedem exact dacă ziua de mâine (miercuri-n.r.) va aduce sau nu alte candidaturi. O să vedem”, a răspuns Hăineală.

Legat de revocarea din CSM a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ, decisă de adunările generale ale judecătorilor, preşedintele CSM a spus: “Nu pot intra la acest moment în astfel de discuţii. În momentul în care vom avea o poziţie adoptată de Plen, atunci o să pot să v-o prezint. La momentul ăsta, ne raportăm numai la textul de lege”.

Potrivit legii, plenul CSM are termen 15 zile  – de la momentul la care primeşte rezultatele centralizate ale votului în adunările generale ale instanţelor  – să ia în discuţie revocarea celor doi judecători. Până ieri, un număr de 13 curţi de apel au decis revocarea din CSM a judecătoarei Alina Ghica, întrunindu-se astfel numărul legal de voturi pentru îndepărtarea acesteia din Consiliu.

În acelaşi timp, 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea lui Cristi Danileţ, îndeplinindu-se, de asemenea, numărul legal de voturi pentru excluderea acestuia din Consiliu. Votul asociațiilor generale ale judecătorilor în cazul lui Danileț a fost determinat și de afirmaţiile publice sau de dezvăluirile făcute de acesta pe Facebook. Cea mai proaspătă astfel de “ieşire” a lui Danileţ a avut loc duminică. “Două dosare cu oameni politici de mare importanţă. Primul este săptămâna care urmează. O reţea implicând magistraţi”, anunța judecătorul.

Mai mulţi magistrați au comentat “anunţul” făcut de Danileț şi i-au criticat pe şefii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru “scurgerea de informaţii” dintr-un dosar de urmărire penală la care judecătorul pare să aibă acces deşi la CSM nu a ajuns nicio cerere pentru încuviinţarea unei percheziţii ori vizând reţinerea sau arestarea unui magistrat.

R.D.

NICIUN COMENTARIU